Woonvorm Aalscholver

In onze feestelijke uitgave van Passages najaar 2019 lees je over de ervaring van bewoners van deze bijzondere woonvorm die onlangs haar vijfjarig jubileum heeft gevierd. Een van de bewoners heeft de interviews met bewoners en met onze medewerkers verzorgt. Lees hieronder hun ervaring:

Interview met begeleiders Diane en Marijana

Waar heb je gewerkt voordat je op de Aalscholver kwam?
Diane: “Voordat ik op De Aalscholver kwam werken, werkte ik als verpleegkundige voor verpleeghuizen Randerode en het Zonnehuis in Beekbergen”.
Marijana: “Ik was hiervoor commercieel medewerkster bij installatiebedrijf Feenstra. Maar ik kende De Passerel al wel. Want toen ik acht jaar geleden de opleiding MMZ (Maatschappelijke Zorg) volgde, heb ik stage gelopen bij De Passerel in Twello”.

Wanneer ben je op de Aalscholver begonnen met werken?
Diane: “Ik werk sinds oktober 2015 op De Aalscholver. Ik ben niet naar de bijeenkomsten geweest die voor en tijdens de bouw werden georganiseerd. Ik was er wel bij op de momenten dat de bewoners gingen verhuizen”.
Marijana: “Ik werk sinds begin september 2017 bij de Aalscholver”.

Welke functie(s) heb je binnen de Aalscholver?
Diane: “Er was een vacature voor de functie van Teamcoördinator. Daar heb ik toen op gesolliciteerd en ik werd aangenomen. Een paar maanden later stonden er een aantal uren open als persoonlijk begeleider. Ook die functie heb ik gekregen”.
Marijana: “Ik zag de vacature voor zorgassistent. Daar heb op gesolliciteerd en ik ben aangenomen. Ik ondersteun bewoners met de schoonmaak, koken en ga mee naar de dokter of andere afspraken”. 

Waar word jij blij van in je werk?
Diane: ‘Ik word blij als ik met een bewoner aan een doel bezig ben. Als het doel is behaald dan zijn we samen blij. Daar geniet ik van!”.
Marijana: “Ik word blij als ik samen met een bewoner iets nieuws heb aangeleerd zoals bij koken en schoonmaak”.

Hoe vind je het werk op De Aalscholver en waar zie je jezelf over vijf jaar?
Diane: “Ik heb voldoende uitdagingen in mijn werk en zit hier prima op mijn plek. Ik heb geen dag dat ik geen zin heb om te werken of dat ik chagrijnig ben. Als ik in de toekomst wat anders zou willen doen dan is er op een andere locatie misschien wel een passende functie. Dat is het mooie aan werken bij De Passerel. Er zijn veel verschillende locaties en doelgroepen waar je kunt werken”.
Marijana: “Ik hoop dat ik over vijf jaar nog steeds bij De Passerel werk. Ik wil graag veel ervaring opdoen. Op dit moment volg ik een opleiding tot persoonlijk begeleider. Ook dat is mogelijk bij De Passerel”.

Over de woonvorm zelf:

De Aalscholverweg is een van de verbindingswegen tussen het Apeldoorns Kanaal en de Kayersdijk in Apeldoorn-Zuid. In deze wijk vol historie is onze bijzondere woonlocatie gevestigd. Er is een speels en creatief vormgegeven hoofdgebouw met appartementen, waarin geen enkel appartement hetzelfde is. In de twee moderne bijgebouwen zijn eenpersoons- en tweepersoonswoningen gerealiseerd, hierdoor is samenwonen mogelijk. Voor velen is het wonen op deze plek een bewuste keuze.

Gezelligheid en rust
De leeftijd van de volwassen bewoners ligt tussen 19 en rond de 60 jaar. Iedere bewoner heeft een eigen appartement of woning. Een van de uitgangspunten is: Je hebt buren en toont respect voor elkaar. De bewoners ontdekken wat ze zelf kunnen. In de eigen woning met woonkamer, keukenblok en badkamer is zelfstandigheid het uitgangspunt.  Zo heeft iedereen een eigen wasmachine en droger. Zelf ontdekken, zelf een begin maken en wanneer nodig is er altijd een begeleider aanwezig. De meeste bewoners koken zelf, doen hun eigen boodschappen en eten in hun eigen appartement. Alleen of gezamenlijk met buren. Jonge bewoners krijgen training om hun zelfstandigheid te vergroten. Voor bewoners die niet zelf koken is het mogelijk om te eten in de gezamenlijke,  multifunctionele, ruimte. Er kan dus zowel gezelligheid als rust opgezocht worden.

Contact met buurt
Hier kan iedereen zichzelf zijn, dat respecteren we van elkaar. Hoewel de leeftijden verschillen gaan de meesten dagelijks naar hun werk. Iedereen heeft een eigen huisnummer en een deurbel, we lopen dus niet zomaar bij elkaar naar binnen. Om iedereen te informeren is er regelmatig bewonersoverleg.  Bij zo’n groep veelzijdige bewoners past een veelzijdig team van begeleiders, waarvan 24 uur per dag iemand aanwezig is. Ook houden zij contact met hun collega’s op de andere voorzieningen. Er is veel aandacht voor interactie met mensen in de buurt. Er zijn plannen voor een gezamenlijke tuin met onder andere zelf verbouwde groente. Op de aanwezige gemeentegrond wordt een speelplek voor kinderen uit de buurt ingericht. Woonlocatie Aalscholver is een mooie plek om een (nieuwe) start te maken.

Wie komen in aanmerking?
Bewoners van de woonlocatie Aalscholver hebben een passende CIZ-indicatie nodig.

Aanmelden?
Aanmelden kan bij Informatie & Advies.